Cele mai scumpe cafele din lume, Kopi Luwak si Black Ivory, sunt obtinute din excremente de animale

civeta de palmierKopi Luwak este o cafea obținută din boabele care au fost ingerate de un animal, civeta de palmier (Paradoxurus hermaphroditus), specie asemănătoare zibetei, și care le elimina prin excremente. Aceste animale se hrănesc cu boabele coapte de cafea dar pe care nu le digerează în totalitate. Urmează un proces laborios de spalare și dezinfectare, macerare, uscare și prăjire, rezultatul fiind o cafea intensă, puternic aromată.

 

Click aici pentru detalii

În limba indoneziană, kopi înseamnă cafea iar luwak- Paradoxurus hermaphroditus. Acest animal pe lângă bobele de cafea se mai hrănește cu insecte, mici mamifere dar și alte fructe. Chiar dacă partea interioară a bobului de cafea nu este digerată aceasta este modificată din punct de vedere chimic de către enzimele ce se află în tubul digestiv al Paradoxurus hermaphroditus-ului, enzime care dau savoare cafelei și care distrugând proteinele reduc din gustul amărui al cafelei. Această enzimă se numește protează.

 

Excrementele acestui animal sunt recoltate, apoi spălate cu grijă și prăjite ușor pentru a nu distruge aroma complexă pe care au dobândit-o în urma procesului de digestie din tubul digestiv al Paradoxurus hermaphroditus-ului.

Cafeaua Kopi Luwak este recoltată în insulele: Jawa, Sumatra, Bali, Sulawesi, Filipine (aici denumită kape alamid), Timorul de Est (numit kafé laku) și unele regiuni din sudul Indiei. În Vietnam se numește cà-fê chồn și este produsă din boabele cafelei robusta și, în afară de aceasta, există sortimente care sunt modicate pe cale artificială cu ajutorul unor substanțe chimice.

Cafeaua Kopi Luwak este sortimentul cel mai scump la ora actuală, kilogramul vânzându-se în jurul prețului de 400 €/kg. Principalele piețe de desfacere sunt Japonia și SUA.

Cafeaua Black Ivory mai scumpa decat Kopi Luwak ?

Cea mai scumpa cafea din lume se pare ca este, mai nou, Black Ivory (fildes negru), fiind produsa in Triunghiul de Aur al Thailandei. Acest sortiment de cafea este rezultat din boabele parţial digerate de stomacul elefanţilor.

Se zice ca Black Ivory este mai buna decât Kopi Luwak, pentru că elefanţii, spre deosebire de civete, sunt ierbivori. In urma propcesului de fermentaţie, se obtine o cafea mai puţin amăruie, unică, cu gust de fructe si ciocolata.

Pretul cafelei Black Ivory este destul de mare intrucat sunt necesare 33 de kilograme din fructele arborelui de cafea pentru obtinerea unui singur kilogram de produs finit.

 

Real Time Web Analytics