Vremea in Braila » Detalii & Prognoza

Teatrul Maria Filotti BrailaUna dintre cele mai frumoase cladiri ale orasului, cunoscută in trecut sub numele de "Rally", după numele primului proprietar, a fost construită în anii 1849-1850 si reunea teatru, hotel, club, restaurant, cinematograf, arena de vara, cofetarie.
Din 1878, după spectacolul dat în onoarea M.S. Domnul Carol s-a numit Teatrul Regal.

In anul 1900, familia Rally cedează imobilul lui Dumitru Ionescu (primar al Brăilei) pentru suma de 985.000 lei aur, considerată colosală pentru acea vreme iar din acel moment clădirea va purta numele lui Dumitru Ionescu (inscriptionat de altfel si pe frontispiciul acesteia).

In anul 1910 proprietarul face un testament prin care donează întreaga sa avere Primăriei Brăila. În 1919, la decesul lui Dumitru Ionescu, clădirea intră în administrarea primăriei, care îl va concesiona mai multor antreprenori. După Rally si Regal, teatrul se va numi Comunal până in 1949, deoarece aparţinea Comunei Urbane Brăila.

În anul 1949 se înfiinţează Teatrul de Stat Brăila- Galaţi, iar în 1969 primeşte numele marii actriţe  Maria Filotti, debutantă pe scena sa în anii studenţiei la 21 octombrie 1905 în piesa Gioconda de Ponchielli, în rolul principal.

Afla si alte detalii

Comentarii la Articol

Nu exista comentarii la acest articol !

Pentru a adauga un comentariu completeaza rubricile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

COMENTARIU (*)

0 din 100 cuvinte permise

CAPTCHA Image[ Alta Imagine ]

Comentariile ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.


Reperele Brăilei

Din aceeasi categorie

Piese de schimb pentru camioane si autobuze


Ziar online stiri Sud est Romania