Vremea in Braila » Detalii & Prognoza

Parcul Monument - Brăila

In anul 1833, ispravnicul Ioan Slătineanu (ocârmuitorul județului), in prezența generalului Pavel Kiseleff, pune piatra de temelie pentru construcția unui monument in amintirea luptătorilor cazuți în Brăila în timpul cuceririi fortăreței de catre armata rusă (războiului ruso-turc 1828-1829).

Pentru construcția monumentului a fost ales acel loc în care, în timpul vizitei țarului Nicolae I (sosit aici pentru inspecția trupelor rusești), a căzut o ghiulea turcească, fiind gata, gata să-l omoare. Lucrarea, încredințată pentru execuție inginerului Blaremberg, a fost finalizată în decembrie 1834.

Obeliscul din piatra avea in vârf un coronament simbolic, din alamă, format dintr-o cruce infiptă in semilună.

Pe latura dinspre aleea principală erau amplasate inscriptiile:
    - "Luptătorilor cazuți în Brăila în timpul luărei acestei fortărețe de armata rusă, de sub comanda alteței sale imperiale marele duce Mihail Pavlovici"
    - "Acest monument s-a ridicat de preşedintele plenipotenţiar al Divanurilor, generalul adjutant Kiseleff, în timpul administraţiei provizorii în principate, anul 1828"

Pe latura din dreapta se putea citi:
    -  "Tratatul de la Adrianopol s-a încheiat la 2 septembrie 1829"

Pe latura stângă avea inscripţionat:
    - "Pe locul unde acest monument este ridicat, lângă Majestatea sa împăratul Nicolae I a căzut o ghiulea aruncată din fortăreaţă când majestatea sa inspecta fortificaţiunile turceşti"

Pe ultima faţă era scris:
    - "Fortăreaţa Brăila a fost luată de armata rusă la 6 iunie 1828"

În jurul monumentului s-a inceput apoi amenajarea parcului prin trasarea aleilor si pavarea acestora cu pietris, sădirea pomilor, etc. A devenit un reper important al oraşului vizitat de personalităţi de seamă precum Alexandru Ioan Cuza (februarie 1859).

In anul 1916 (în timpul ocupaţiei trupelor Triplei Alianţe) soldaţii turci au distrus din temelie monumentul care le amintea de pierderea razboiului dintre 1828-1829.


Comentarii la Articol

  • ttt

    DE h tfvg, postat pe 05-12-2012, la 14:28

Pentru a adauga un comentariu completeaza rubricile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

COMENTARIU (*)

0 din 100 cuvinte permise

CAPTCHA Image[ Alta Imagine ]

Comentariile ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.


Reperele Brăilei

Din aceeasi categorie

Piese de schimb pentru camioane si autobuze


Ziar online stiri Sud est Romania