Vremea in Braila » Detalii & Prognoza

Muzee, Centre culturale, Case memoriale Braila

Muzeul Brailei

Adresa: Piata Traian, Nr. 3, Braila
Web: www.muzeulbrailei.ro

Muzeul Brailei


La cererea unui Comitet de initiativa, la 23 august 1881 regele Carol I autorizeaza prin decretul regal 2134, deschiderea si functionarea muzeului stiintific la Braila.

Neavand un sediu propriu a functionat sub titulatura de muzeu stiintific in localul liceului Nicolae Balcescu, avand un caracter didactic.


La 2 iunie 1955 s-au pus bazele actualului muzeu prin inaugurarea Muzeului mixt de istorie "Hristo Botev". Expozitia de baza avea 2 sectiuni: arheologie si foto-documentara (ilustra activitatea poetului si revolutionarului bulgar Hristo Botev). A fost deschisa intr-un local de han, cunoscut de braileni ca Hanul lui Ceapiru.


In 1959 muzeul isi muta sediul in cladirea fostului Hotel Francez din Piata Traian, nr. 3.


In 1964 se infiinteaza Sectia de stiintele naturii (intr-un local propriu situat in Parcul Monument), in 1971 sectia Memoriale iar in 1976 sectia Etnografie si arta populara.


Muzeul Brailei are sectiile: . Arheologie . Istorie . Etnografie . Arta . Memoriale . Stiintele Naturii.
Centrul Cultural Nicăpetre

Braila, str. Belvedere, nr. 1

Centrul Cultural Nicapetre Braila

Centrul Cultural Nicăpetre, infiintat la 6 decembrie 2001, are in patrimoniu lucrarile de sculptura si grafica donate de artistul Nicăpetre (Nume la naştere: Petrică Bălănică, n. 27 ianuarie 1936, Brăila — d. 21 aprilie 2008, Canada).
Casa Memoriala Panait Istrati, Braila

Adresa: Gradina Publica Braila

Casa Memoriala Panait Istrati, Braila

Construita la inceputul secolului al XX-lea si fiind cunoscuta si sub numele de Casa gradinarului, cladirea adaposteste o suita de obiecte personale (imbracaminte, mobilier, ustensile), manuscrise, carti, fotografii, corespondenta apartinand scriitorului brailean Panait Istrati.

Casa Memoriala Panait Istrati,  a fost infiintatain 1984, cu prilejul centenarului scriitorului (1884-1935). Desi acesta nu a locuit aici, cladirii i s-a dat aceasta destinatie deoarece autorul Chirei Chiralina prefera spatiul din vecinatatea casei pentru contemplarea Dunarii si a imprejurimilor si, in plus, nici una din cladirile in care a locuit la Brăila nu s-a pastrat.

Casa Memoriala Dumitru Panaitescu Perpessicius

Adresa: Braila, str. Cetatii, nr. 70

Casa Memoriala Perpessicius

Expozitia contine fotografii de epoca, manuscrise, carti cu dedicatie, obiecte personale ale marelui critic si istoric literar, Dumitru Panaitescu Perpessicius (1891-1971). Casa memoriala adaposteste si o parte din biblioteca perpessiciana.
Informatii Suplimentare

Din aceeasi categorie

Piese de schimb pentru camioane si autobuze


Ziar online stiri Sud est Romania