Vremea in Braila » Detalii & Prognoza

Biserici Brailene

Biserici ortodoxe

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, Braila


Braila, Piata Traian, nr. 3
Categorie: Biserici Ortodoxe

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril BrailaConstructia cladirii, probabil cea mai veche din Braila, a inceput pe la 1667 asa cum reiese din marturia calatorului polon Wysock care a vizitat Braila turceasca in acel an.

Acesta mentioneaza ca turcii, incalcand unele prevederi ale tratatelor cu Tarile Române (ce interziceau construirea de moschei pe teritoriul acestora), incepusera constructia unui mesdjid (casa de rugaciuni) in zona centrala a orasului vechi.


A fost transformata temporar in biserica ortodoxa intre 1808 si 1810 si apoi definitiv dupa 1828 odata cu eliberarea Brailei de sub turci, in urma razboiului ruso-turc.

In amintirea luptelor pentru eliberarea Brailei, Ducele Mihail Pavlovici Romanov a cerut Episcopiei Buzaului incuviintarea de a transforma fosta geamie in biserica ortodoxa. In cistea Marelui Duce al Rusiei, bisericii i s-a atributi hramul de Sfantul Arhanghel Mihail, ea fiind sfintita in duminica ortodoxiei, la 8 martie 1831.


  

Biserica Sfantul Nicolae, Braila


Braila, strada Ana Aslan, nr 12
Categorie: Biserici Ortodoxe

Biserica Sfantul Nicolae Braila, Ana Aslan, nr. 12Situata in strada Ana Alan, nr. 12 (fosta strada I. Slatineanu), biserica actuala a fost ridicata pe fundatia unei alte biserici a carei piatra de temelie a fost pusa in 1835.

Practic este prima biserica ridicata din temelii in Braila dupa eliberarea de sub turci a orasului. Constructia a fost terminata in anul 1836, pictura interiorului si dotarile fiind efectuate pana in 1839. Fiind la timpul respectiv cea mai inalta cladire din Braila servea pompierilor orasului drept turn de observatie.

La 6 octombrie 1859, din cauza neglijentei unui pompier, in clopotnita izbucneste un incendiu care cuprinde intreaga cladire, biserica arzand in intregime. In acelasi an s-a inceput o actiune de colecta publica pentru refacerea bisericii, materializata in 1865 prin finalizarea lucrarilor de constructie a noii biserici (actuala cladire). Hramul bisericii a ramas acelasi "Sfantul Nicolae". In 1899 bisericii i se reface cupola, aceasta inaltandu-se cu inca sase m.

Pictura (renascentista) a fost realizata de pictorul Petre Alexandrescu in perioada 1888 - 1900, si restaurata intre 1928 si 1932.

Inca din secolul al XIX-lea a fost declarata catedrala orasului, aici desfasurandu-se principalele festivitati civile si religioase.

La 6 decembrie 1993 Sfantul Mare Ierarh Nicolae este proclamat patron al orasului Braila.
 

Biserica Bunavestire, Braila


Braila, Calea Calarasilor, br. 3
Categorie: Biserici Ortodoxe

Biserica Buna Vestire, BrailaBiserica, unul dintre cele mai impresionante monumente arhitectonice din Braila, este cunoscuta sub numele de "biserica greaca".

Istoria bisericii este strans legata de istoria comunitatii de greci din Braila. La mijlocul sec. al XIX-lea s-a constituit Comunitatea elena care avea ca scop principal construirea unei biserici in care sa se oficieze slujba in limba greaca. Domnitorul Al.I. Cuza a aprobat o cerere in acest sens, iar in 1863 s-a pus piatra de temelie. Arhitectul bisericii a fost Avram Ioanidis tot el supraveghind lucrarile care au durat noua ani, fiind efectuate de mesteri italieni. Biserica a fost sfintita de catre episcopul Melehisedec al Episcopiei Dunarii de Jos in 1972. Desi a fost construita de comunitatea greaca, biserica a apartinut intotdeauna statului roman.

De-a lungul timpului biserica nu a suferit modificari, exceptie facand clopotnita care a fost deteriorata de cutremurele din 1940 si 1977.

Biserica masoara la baza in lungime 43,4 m si in latime 21,5 m. Este realizata in stil bizantin, cupola rotunda si planul in forma de cruce cu doua turle. Se regasesc si influente grecesti si renascentiste.

Biserica are trei altare, altarul principal fiind dotat cu un baldachin renascentist. Cupola centrala a fost pictata de catre pictorul Gheorghe Tattarescu in anii 1880.


 Biserica Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Braila

 

Braila, Strada G-ral Eremia Grigorescu (interesectie cu strada Rahova)
Categorie: Biserici Ortodoxe

Biserica Sfantul Gheorghe, BrailaSituata pe strada G-ral Eremia Grigorescu la intersectie cu strada Rahova (in fosta Piata Sf. Gheorghe), a fost fost ctitorita in timpul domnitorului Stirbei Barbu prin eforturile enoriasilor locali.

In anul 1916 s-a realizat catapeteasma bisericii (prin grija preotului Tatu), in 1925 s-a refacut pictura iar in 1935 biserica a fost revopsita.

Regimul comunist a nationalizat terenul din preajma bisericii (o frumoasa gradina) transformandu-l in parc public.
 

Biserica Sfintii Imparati Constantin Si Elena si Sfantul Mucenic Haralambie, Braila


Braila, strada Scolilor, nr. 38 bis
Categorie: Biserici Ortodoxe

Biserica este situata pe strada Scolilor, nr. 38 bis, la intersectie cu strada Rahova.

Piatra de temelie s-a pus pe 3 mai 1857 pe locul unor cuptoare de paine facute de armata rusa in timpul ocupatiei din 1854 (Razboiul Crimeei). Constructia a fost finalizata in 1863 iar sfintirea bisericii s-a facut pe 8 septembr Au contribuit la realizarea ei breslele de croitori, gradinari, zarzavagii, hamali, macelari.

Biserica pastreaza o parte din moastele Sfantului Haralambie motiv pentru care i s-a atribuit si o a doua denumire "Sfantul Mucenic Haralambie".

In 1985 biserica a fost cuprinsa de un incendiu, fiindu-i afectata turla. Lucrarile de refacere s-au efectuat in 1985 si 1987 prin grija preotului Traian Mazare. Biserica Sfantul Mina, Braila


Braila, str. Deva, nr. 2
Categorie: Biserici Ortodoxe

Biserica Sfantul Mina BrailaSimtindu-se nevoia infiintarii unei biserici in aceasta zona, in anul 1919, pe cheltuiala marelui filantrop Nedelcu Chercea, s-a construit initial un paraclis din paianta. Sfintirea paraclisului (ce purta numele de Sfantul Mina si Sfantul Nicolae) s-a savarsit la 24 februarie 1919 de catre episcopul Buzaului, Dionisie.


Obisnuit cu actele filantropice, Nedelcu Chercea incepe lucrarile de constructiei ale actualei biserici, in 1919 punandu-se si piatra de temelie. Biserica, ridicata langa vechiul paraclis pe un teren donat de Primaria Brailei (act donatie 6853 / 30 iunie 1923) a fost finalizata in anul 1928. Este realizata in stil arhitectonic bizantin cu planul in forma de cruce si cu o singura turla. Pictura bisericii a fost executata de catre pictorul C. Cardas din Tulcea.


Clopotnita bisericii a fost construita in 1922 si dotata in 1928 cu doua clopote, unul de 1000 kg iar celalalt de 500 kg, ambele turnate la fabrica "V Răscanu" din Bucuresti.


Sfintirea lacasului s-a facut la  8 noiembrie 1928 de catre episcopul Buzaului Ghenadie Niculescu.


La subsolul bisericii se afla cavoul sotilor Nedelcu si Ana Chercea avand amplasate deasupra busturile celor doi (realizate de marele artist Fr. Storck intre 1928-1929).

Biserica Adormirea Maicii Domnului Braila


Braila, str. Unirii, nr. 220
Categorie: Biserici Ortodoxe


Biserica Adormirea Maicii Domnului BrailaActuala biserica a fost construita pe locul unei alte biserici ridicata in 1844. Din neglijenta unor tinichigii care reparau acoperisul biserica a ars in intregime in 1895, pe locul ei ridicandu-se un paraclis din lemn (din fondurile fostei biserici si donatiile enoriasilor).

Piatra de temelie a actualei bisericii a fost pusa la 31 mai 1909, constructia finalizandu-se la 27 aprilie 1914. De constructia bisericii s-au ocupat preotul paroh Ilie Didicescu ajutat de preotul Ioan Nicolau, pictura fiind realizata de pictorul Vasile Ralea.

Sfintirea s-a facut in 1914 cu ocazia hramului de "Sfanta Maria" prin bunavointa episcopului Dunarii de Jos, Miron Miculescu.

Biserica este realizata din caramida, in stil bizantin romanesc cu planul in forma de cruce, cupola rotunda si cu doua turle.
Manastirea Sfantul Pantelimon, Braila


Braila, Statiunea Lacu Sarat
Categorie: Biserici Ortodoxe

Manastirea Sfantul Pantelimon Braila, Lacu SaratManastirea este situata la 5 km de municipiul Braila, in statiunea Lacu Sarat, intr-un cadru minunat cunoscut in trecut sub numele de "Parcul Englez."

Piatra de temelie a fost pusa de catre Prea Sfintitul Episcop al Dunarii de Jos Dr. Casian Craciun prin sfintirea locului manastirii, la 27 iulie 1996, cu ocazia sarbatorii Sfantului Pantelimon.

Manastirea a fost construita in stil arhitectonic maramuresean, lucrarile desfasurandu-se pe o perioada de 3 ani. Fondurile pentru constructie s-au strans prin contributia Primariei Braila si prin donatiile unor sponsori locali.

La 27 iulie 1999, in prezenta autoritatilor locale, a avut loc sfintirea manastirii de catre Episcopul Dr. Casian Craciun. Primul preot al manastirii a fost Ion Casian, decedat in 2003.

Constructia are inaltimea de 25m, suprafata interioara de 96 mp iar cea exterioara de 120 mp.
Biserici Brailene de alte rituri crestine

Biserica catolica Adormirea Maicii Domnului


Braila, Calea Galati, nr. 19
Categorie: Biserici de alte rituri crestine


Biserica Catolica Braila, Adormirea Maicii DomnuluiPrimul serviciu religios al comunitatii catolice s-a organizat in anul 1835 intr-o casa situata pe calea Galati, in locul bisericii de astazi (era un oratoriu).

Actuala biserica a fost construita in stil arhitectonic romanic in anul 1855 prin fonduri donate de Nicoleto Armelin si a primit hramul de "Adormirea Maicii Domnului".

In 1863, intr-o cadire aflata in curtea bisericii, s-a infiintat o scoala mixta care la inceputul secolului al XX-lea functiona cu patru clase primare. Dupa 23 august 1944 este anexata Scolii Generale nr. 14.

Casa Parohiala, construita in 1909, este folosita si astazi de preotii bisericii.
 

Biserica armeana Sfanta Maria, Braila


Braila, Calea Galati, nr. 14
Categorie: Biserici de alte rituri crestine


Biserica Armeana Braila, Sfanta MariaComunitatea armeana din Braila, existenta si in timpul stapanirii otomane, a avut la dispozitie o biserica ortodoxa construita din lemn, situata pe Calea Galati nr. 11, care a fost demolata in 1850.

Fiind in general oameni bogati, armenii au construit o alta biserica, pe calea Galati, nr. 14 (unde se afla si astazi). Constructia a inceput la 1 mai 1868 si s-a finalizat la 4 iulie 1871, cand a si fost sfintita. Realizarea ei s-a datorat unui comitet de initiativa ce la avut in frunte pe Artin Ceangi.

Terenul aflat in proprietatea bisericii valora 25000 lei vechi fiind donat de Maria si Hagi Oancea Bosnechian. La constructia bisericii au mai contribuit viceconsulul rus la Braila I. Boscoff cu 20000 caramizi si Elena Garabet cu 100 galbeni.

Cladirea a fost renovata in 1934 si 1973. In 1974 este declarata monument istoric. Ultimul preot armean care a slujit in aceasta biserica a fost I. Garibian ( decedat in 1962).

In momentul de fata nu se mai tin slujbe (doar ocazional, cu preoti adusi din Constanta, intrucat comunitatea armeana s-a redus simtitor).


  

Catedrala "Acoperamantul Maicii Domnului" a crestinilor de rit vechi (rusi lipoveni)


Braila, str. Nicolae Grigorescu, nr. 12
Categorie: Biserici de alte rituri crestine

Catedrala este si sediul mondial la Mitropoliei crestinilor de rit vechi (rusilor lipoveni sau stravo-obradți) avand hramul "Acoperamantul Maicii Domnului", sarbatorit la 1 octombrie (vezi imagini hram).

A fost construita in cursul anului 1880 cu bani adunati de la credinciosi. In  curtea bisericii se afla o troita construita in 1899 si mormintele celor doi mitropoliti care au inceput sa pastoreasca aici: Ioasov (1891-1985) si Tihon (1878 - 1969).


Piese de schimb pentru camioane si autobuze


Ziar online stiri Sud est Romania