Vremea in Braila » Detalii & Prognoza

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril Braila

Braila, Piata Traian, nr. 3

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril Braila

Constructia cladirii, probabil cea mai veche din Braila, a inceput pe la 1667 asa cum reiese din marturia calatorului polon Wysock care a vizitat Braila turceasca in acel an.

Acesta mentioneaza ca turcii, incalcand unele prevederi ale tratatelor cu Tarile Române (ce interziceau construirea de moschei pe teritoriul acestora), incepusera constructia unui mesdjid (casa de rugaciuni) in zona centrala a orasului vechi.


A fost transformata temporar in biserica ortodoxa intre 1808 si 1810 si apoi definitiv dupa 1828 odata cu eliberarea Brailei de sub turci, in urma razboiului ruso-turc.

In amintirea luptelor pentru eliberarea Brailei, Ducele Mihail Pavlovici Romanov a cerut Episcopiei Buzaului incuviintarea de a transforma fosta geamie in biserica ortodoxa. In cistea Marelui Duce al Rusiei, bisericii i s-a atributi hramul de Sfantul Arhanghel Mihail, ea fiind sfintita in duminica ortodoxiei, la 8 martie 1831.


Pe 9 februarie 1931 (inainte de sfintirea bisericii), Divanul Săvârșitor al Țării Românești (Parlamentul) prin ordinul nr. 813 catre Magistratul orasului Braila (Primaria) hotareste atribuirea sumei de 7000 lei vechi anual pentru intretinerea bisericii (suma urmand a fi obtinuta din veniturile pescuitului in Baltile Brailei). Atribuirea ecestei sume s-a realizat timp de 100 de ani, in 1929 ea platindu-se inca.


La 18 martie 1836 biserica primeste darul oferit de Marele Duce Mihail: un policatru de madem cu 24 lumanari, un rand de minee, toate cartile necesare serviciului divin si o icoana foarte valoroasa, din argint suflat cu aur, realizata in Rusia, reprezentand pe "Sfantul Arhanghel Mihail". Cu acaesta ocazie ispravnicul Slatineanu dispune ca toti locuitorii si autoritatile orasului sa iasa in intampinarea icoanei la bariera orasului (adresa nr. 928 din 18 martie 1936).


La lucrarile de consolidare si refacere din 1862 biserica este prelungita cu 7 m spre vest. La urmatoarea lucrare din 1922 a fost inlocuita caramida deteriorata, cheltuielile fiind suportate de marele filantrop brailean Nedelcu Chercea. Tot acesta construieste in 1923 clopotnita de caramida ce a inlocuit-o pe aceea din lemn ridicata in 1885.


Interiorul s-a pastrat din timpul vechii moschei, tavanul fiind frumos ornamentat cu baghete de lemn în stil oriental si sustinut cu sase stalpi de stejar aflati in centru la care se adauga inca opt, patru pe peretele din stanga si patru pe cel din dreapta. Partea centrala a tavanului (göbec) a fost acoperita cu stuc si pictata cu chipul Mantuitorului. Un alt element specific oriental este streasina din lemn prelungita (sageac). G.Oprescu, director al Institutului de Istoria Artei, aprecia ca biserica este unicul monument din Romania ce pastraza caracteristicile fostului lacas de cult musulman (sageac, göbec, pilastrii).


In anunl 1957 biserica a fost a trecuta in randul monumentelor istorice, fapt care a salvat-o de la demolare in perioada regimului comunist.


Printr-un program al Ministerului Culturii derulat intre 1994 si 2000 biserica este reconstruita din temelii, valoarea reconstructiei ajungand la 15 miliarde lei.Galerie foto

Biserica Sfintii Arhangheli
Clopotnita
Piata Traian Braila

Comentarii la Articol

Nu exista comentarii la acest articol !

Pentru a adauga un comentariu completeaza rubricile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

COMENTARIU (*)

0 din 100 cuvinte permise

CAPTCHA Image[ Alta Imagine ]

Comentariile ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Piese de schimb pentru camioane si autobuze


Ziar online stiri Sud est Romania