Vremea in Braila » Detalii & Prognoza

Biserica Sfantul Nicolae, Braila

Biserica Sfantul Nicolae Braila

Braila, strada Ana Aslan, nr 12


Situata in strada Ana Alan, nr. 12 (fosta strada I. Slatineanu), biserica actuala a fost ridicata pe fundatia unei alte biserici a carei piatra de temelie a fost pusa in 1835.

Practic este prima biserica ridicata din temelii in Braila dupa eliberarea de sub turci a orasului. Constructia a fost terminata in anul 1836, pictura interiorului si dotarile fiind efectuate pana in 1839. Fiind la timpul respectiv cea mai inalta cladire din Braila servea pompierilor orasului drept turn de observatie.

La 6 octombrie 1859, din cauza neglijentei unui pompier, in clopotnita izbucneste un incendiu care cuprinde intreaga cladire, biserica arzand in intregime. In acelasi an s-a inceput o actiune de colecta publica pentru refacerea bisericii, materializata in 1865 prin finalizarea lucrarilor de constructie a noii biserici (actuala cladire). Hramul bisericii a ramas acelasi "Sfantul Nicolae". In 1899 bisericii i se reface cupola, aceasta inaltandu-se cu inca sase m.

Pictura (renascentista) a fost realizata de pictorul Petre Alexandrescu in perioada 1888 - 1900, si restaurata intre 1928 si 1932.

Inca din secolul al XIX-lea a fost declarata catedrala orasului, aici desfasurandu-se principalele festivitati civile si religioase.

La 6 decembrie 1993 Sfantul Mare Ierarh Nicolae este proclamat patron al orasului Braila.


Biserica Sfantul Nicolae Braila

Biserica Sf. Nicolae
Biserica Sf. Nicolae
Biserica Sf. Nicolae

Comentarii la Articol

Nu exista comentarii la acest articol !

Pentru a adauga un comentariu completeaza rubricile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

COMENTARIU (*)

0 din 100 cuvinte permise

CAPTCHA Image[ Alta Imagine ]

Comentariile ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Piese de schimb pentru camioane si autobuze


Ziar online stiri Sud est Romania