Vremea in Braila » Detalii & Prognoza

Biserica Buna Vestire Braila

Biserica Buna Vestire, Braila

Braila, Calea Calarasilor, br. 3


Biserica, unul dintre cele mai impresionante monumente arhitectonice din Braila, este cunoscuta sub numele de "biserica greaca".

Istoria bisericii este strans legata de istoria comunitatii de greci din Braila. La mijlocul sec. al XIX-lea s-a constituit Comunitatea elena care avea ca scop principal construirea unei biserici in care sa se oficieze slujba in limba greaca. Domnitorul Al.I. Cuza a aprobat o cerere in acest sens, iar in 1863 s-a pus piatra de temelie. Arhitectul bisericii a fost Avram Ioanidis tot el supraveghind lucrarile care au durat noua ani, fiind efectuate de mesteri italieni. Biserica a fost sfintita de catre episcopul Melehisedec al Episcopiei Dunarii de Jos in 1972. Desi a fost construita de comunitatea greaca, biserica a apartinut intotdeauna statului roman.

De-a lungul timpului biserica nu a suferit modificari, exceptie facand clopotnita care a fost deteriorata de cutremurele din 1940 si 1977.

Biserica masoara la baza in lungime 43,4 m si in latime 21,5 m. Este realizata in stil bizantin, cupola rotunda si planul in forma de cruce cu doua turle. Se regasesc si influente grecesti si renascentiste. Biserica are trei altare, altarul principal fiind dotat cu un baldachin renascentist. Cupola centrala a fost pictata de catre pictorul Gheorghe Tattarescu in anii 1880.

Intre anii 1900-1902 s-au pictat altarul cu o parte din naos si arcadele de catre pictorul Kioreys Liochis. Restul naosului a fost pictat de catre Belizarie in 1946.
Picturile de pe catapeteasma au fost realizate de mai multi pictori: Matache Oraseanu, Ioan Abescu si Vasile Robea.

Un candelabru mare de cristal adus de corabierii greci de la Murano se afla la intrarea in biserica, iar alte cinci candelabre realizate din cristal de Bohemia impodobesc biserica.

In curtea bisericii sub sfantul altar, la 12 metri adancime, exista un izvor captat intr-o fantana cu ocazia realizarii fundatiei bisericii. In fiecare an de sarbatoarea "Izvorul Tamaduirii" se ofera credinciosilor apa din izvor, apa despre care se spune ca are puteri tamaduitoare.

Biserica Bunavestire este considerata monument istoric si este cuprinsa intr-un program de restaurare si consolidare.


Galerie foto Biserica Buna Vestire Braila (Biserica Greaca Braila)

Biserica Greaca Braila
Biserica Greaca Braila
Biserica Greaca Braila
Biserica Greaca Braila
Biserica Greaca Braila
Biserica Greaca Braila

Comentarii la Articol

Nu exista comentarii la acest articol !

Pentru a adauga un comentariu completeaza rubricile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

COMENTARIU (*)

0 din 100 cuvinte permise

CAPTCHA Image[ Alta Imagine ]

Comentariile ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Piese de schimb pentru camioane si autobuze


Ziar online stiri Sud est Romania