Vremea in Braila » Detalii & Prognoza

Biserica Armeana Sfanta Maria, Braila

Biserica Armeana Braila, Sfanta Maria

Braila, Calea Galati, nr. 14
Categorie: Biserici de alte rituri crestine


Comunitatea armeana din Braila, existenta si in timpul stapanirii otomane, a avut la dispozitie o biserica ortodoxa construita din lemn, situata pe Calea Galati nr. 11, care a fost demolata in 1850.

Fiind in general oameni bogati, armenii au construit o alta biserica, pe calea Galati, nr. 14 (unde se afla si astazi). Constructia a inceput la 1 mai 1868 si s-a finalizat la 4 iulie 1871, cand a si fost sfintita. Realizarea ei s-a datorat unui comitet de initiativa ce la avut in frunte pe Artin Ceangi.

Terenul aflat in proprietatea bisericii valora 25000 lei vechi fiind donat de Maria si Hagi Oancea Bosnechian. La constructia bisericii au mai contribuit viceconsulul rus la Braila I. Boscoff cu 20000 caramizi si Elena Garabet cu 100 galbeni.

Cladirea a fost renovata in 1934 si 1973. In 1974 este declarata monument istoric. Ultimul preot armean care a slujit in aceasta biserica a fost I. Garibian ( decedat in 1962).

In momentul de fata nu se mai tin slujbe (doar ocazional, cu preoti adusi din Constanta, intrucat comunitatea armeana s-a redus simtitor).

Galerie foto Biserica Armeana Sfanta Maria, Braila

Biserica armeana Braila
Biserica armeana Braila
Biserica armeana Braila
Biserica armeana Braila
Biserica armeana Braila
Biserica armeana Braila

Comentarii la Articol

  • Foarte interesant invatam sa credem in credinta ortodoxa si cea armeana si sa o legam pe ce ortodoxa de cea armeana .Imi pare rau fratilor alt comentariu nu am avut pentru ca numai idea aceasta am avut-o si iata de aceasta am spus

    DE popa danel, postat pe 29-07-2013, la 10:38

  • Pr. Bogdan nu a facut altceva decat sa ajute 2 oameni disperati cum ar fi avocata si copilul acesteia,sa scape din mana unui dement care a atentat la viata lor. . Pr. Bogdan a facut o fapta crestineasca si? a ajutat 2 nevoiasi. 1. Ioana Bogdan nu s-a distrat imediat dupa divort cu altul, ar fi fost bine, m-as fi bucurat din tot sufletul pentru ea. 2. Ioana Bogdan a avut banii ei, studiile ei, viata ei, formatia ei. Nu avea ce avantaje materiale sa obtina de la tatal tau, tatal tau nu are proprietati. 3. Nu-si facea fite,? ii placea sa se aranjeze, asa cum si pe voi va imbraca din cap pana-n picioare. 4. Pleca dimineata si venea seara pentru ca lucra la ziar, asa era programul de lucru. Bogdan Anahid, din cate stiu, Ioana Stefanescu Bogdan si-ar fi dat si hainele de pe ea pentru tine, iti facea temele, te ingrijea, iti lua apararea chiar si cand nu aveai dreptate, s-a straduit sa fie o mama cat mai buna. E urat si? neadevarat sa spui ca a profitat de tata etc. Nu stiu cate femei ar fi facut ce a facut ea. Asa ca sfatul pe care ti-l dau e sa fii o luptatoare, ai tot dreptul. improsca cu noroi pe Ioana Bogdan

    DE myhaela, postat pe 16-09-2013, la 13:40

Pentru a adauga un comentariu completeaza rubricile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

COMENTARIU (*)

0 din 100 cuvinte permise

CAPTCHA Image[ Alta Imagine ]

Comentariile ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Piese de schimb pentru camioane si autobuze


Ziar online stiri Sud est Romania