Vremea in Braila » Detalii & Prognoza

Piața Traian - Brăila

Piața Traian sau "centrul vechi al Brăilei" cum i se mai spune astăzi, a purtat dea lungul timpului diferite  nume.

Așa cum relateaza domnul profesor Ioan Munteanu in cartea sa "Piața Traian Emblema Brăilei Moderne" un document din 1939 o numește Piața cea Mare dar și Piața Sf. Arhanghel Mihail (după hramul bisericii amplasate in mijlocul pieței, hram dobandit la 8 Martie 1831).

La 28 ianuarie 1859 Administrația districtului Brăila o numește Piața Sf. Voevozi iar intr-un proiect al inginerului francez D. More din 1863 apare sub numele Piața San Arhangheli.

In 1860 in centrul orasului se amenajeaza un parc de 8000 mp caruia i se zice Gradina Mică sau Gradina Tiriplic.

Cu timpul s-a numit Piața Sfinții Arhangheli (Mihail si Gavriil) iar apoi Piața Rally, dupa numele primului proprietar (I. Rally) al hanului de pe locul Teatrului de astăzi. Imobilul (construit in 1849-1850 și considerat pe atunci cea mai frumoasă clădire a orașului)  devine în 1900 proprietatea lui Dumitru Ionescu care-și trece si numele pe frontispiciul acestuia.

Prin testamentul din 1910, Dumitru Ionescu (fost primar al orașului, mare filantrop) donează imobilul Comunei. Drept recunoștintă pentru actele sale finaltropice, după primul război mondial piața primește numele Piața Dumitru Ionescu.

Comuniștii (odată cu instalarea acestora la putere in 1948) îi schimbă numele în Piața V.I. Lenin.

In 1990 primește numele Piața Traian (la propunerea directorului Muzeului Brăilei, dl. Ionel Cândea).

Fantâna arteziană

A fost proiectată de inginerul M. Mironescu in 1887 si instalata în anul 1892. Este un obiect decorative Art Nouveau avand forma unei cupe etajate.


Fantana arteziana Braila Piata Traian

Monumentul Împăratului Traian

Monumentul, realizat de sculptorul Take Dimo Pavelescu și arhitectul Ion D. Trajanescu, a fost dezvelit la 8 noiembrie 1906. Fondurile necesare au fost adunate de un comitet de inițiativă, format din profesori ai liceului Nicolae Bălcescu.

Monumentul Imparatului Traian - Piata Traian - Braila

Ceasul Public

In 1898, un cetățean onorabil al orașului [fost consilier comunal, Petru Naum Petru (1842 - 1898)], doneaza primăriei suma de 8000 lei din care aceasta “să clădească  un turn unde sa pue un ceasornic mare ...”. Carcasa metalică a fost realizată de firma Carol Sakar din Praga si a fost instalata în august-septembrie 1909.

Ceas Braila

În partea de jos, spre vest, este pictată o corabie cu pânze prezentă adesea şi ăn vechile sigilii ale oraşului.

Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril


Construită se pare pe la mijlocul secolului al XVII-lea, fostă geamie turcească, s-a sfinţit ca biserică ortodoxă,cu hramul Sf. Arhanghel Mihail (în onoarea ducelui Mihail Pavlovici, eliberatorul Brăilei), la 8 martie 1831, în Duminica Ortodoxiei.

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, Braila


Clopotnița

În anul 1922, odată cu lucrările de reparație a Bisericii Sf. Arhanghel Mihail (susținute financiar de filantropii Nedelcu si Ana Chercea), a fost inlocuită vechea clopotniță din lemn cu una de zidărie.Comentarii la Articol

  • Frumos oras. Piata Traian este superba. Cel putin asa reiese din poze.

    DE mircea, postat pe 07-10-2011, la 13:43

Pentru a adauga un comentariu completeaza rubricile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

COMENTARIU (*)

0 din 100 cuvinte permise

CAPTCHA Image[ Alta Imagine ]

Comentariile ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.


Reperele Brăilei

Din aceeasi categorie

Piese de schimb pentru camioane si autobuze


Ziar online stiri Sud est Romania