Vremea in Braila » Detalii & Prognoza

Petre Andrei

(n. 29 iunie 1891, Brăila - d. 1940, Iași)
sociolog şi filozof, întemeietorul învăţământului sociologic din România. Membru port mortem al Academiei Române.

Urmează Şcoala Primară nr 2 din Brăila (1898 -1902) şi Liceul "Nicolae Bălcescu" din aceeaşi localitate.
Frecventează cursurile Facultății de Litere și Filosofie ale Universității din Iași, pe care o absolvă în 1913 cu „Magna cum laude”. Între 1914 şi 1916 face studii pentru doctorat la Leipzig şi Berlin.

Participă ca ofiţer, voluntar, la Primul Război Mondial, fiind decorat cu „Steaua României”, „Coroana României” și „Crucea de război”.

În 1916 obţine doctoratul in filozofie cu teza "Filozofia valorii" apreciată de D. Gusti "cel mai complet studiu asupra valorii din cîte posedă literatura filozofică".

A fost profesor în învăţământul secundar ieşean (1916-1920),  conferenţiar (1920-1922) şi profesor la catedra de sociologie a Facultăţii de Litere şi Filozofie din Iaşi.

A fost membru al "Institutului Social Român", al "Academy for social science" din Washington, al "Societăţii de Filozofie şi Sociologie" din Paris şi al "Deutsche Gesellschaft für soziologie, Kant-Studient" din Berlin.

Opera principală: Mecanicism şi teologism in sociologia contemporană (1915), Problema fericirii: Fundamentul său etico-sociologic (1921), Sociologia revoluţiei (1921), Die soziologische Auffanssung der Erkenntnis (Leipzig, 1927), Probleme de sociologie (1927), Sociologia generală (1936), Filozofia valorii (postum, 1945).

În 1991 a fost ales post mortem membru al Academiei Române.

Află si alte detalii despre Petre AndreiComentarii la Articol

Nu exista comentarii la acest articol !

Pentru a adauga un comentariu completeaza rubricile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

COMENTARIU (*)

0 din 100 cuvinte permise

CAPTCHA Image[ Alta Imagine ]

Comentariile ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Piese de schimb pentru camioane si autobuze


Ziar online stiri Sud est Romania