Vremea in Braila » Detalii & Prognoza

Panait Istrati

(n. 10 august 1884 Brăila — d. 16 aprilie 1935, București)
Scriitor român, peregrin prin lume în căutarea de sine, prieten cu prozatorul Romain Rolland, autor a zeci de scrieri bilingve (română şi franceză).

Panait IstratiProzator de exceptie, considerat de H. Barbusse "una din acele minţi şi unul din acei artişti care aparţin întregii omeniri".

A urmat scoala primară Nr.11 din Brăila (1891-1897). Debutează în publicistică sub auspiciile mişcării socialiste în anul 1907 cu articolul Hotel Regina în revista România muncitoare.

Între 1912 şi 1930 a peregrinat prin diverse oraşe București, Constantinopol, Alexandria din Egipt, Cairo, Napoli, Paris și Lausanne, cea mai mare parte a timpului petrecand-o însă in Franţa.

A început sa scrie literatură la îndemnul prozatorului francez Romain Rolland, care îi şi prefaţează prima operă Chira Chiralina.
După ani de mare succes in Franţa, ca urmare a lipsurilor şi nesigutanţei, în 1930 se întoarce definitiv în ţară.

În cinstea memoriei scriitorului în Franţa a luat fiinţă asociaţia " Les Amis de Panait Istrati" iar la Brăila Cenaclul Literar "Panait Istrati" al Uniunii Scriitorilor din România.


Casa memoriala PANAIT ISTRATI, Gradina Publica Braila

Interior, Casa Memoriala Panait Istrati Braila


Comentarii la Articol

Nu exista comentarii la acest articol !

Pentru a adauga un comentariu completeaza rubricile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

COMENTARIU (*)

0 din 100 cuvinte permise

CAPTCHA Image[ Alta Imagine ]

Comentariile ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Piese de schimb pentru camioane si autobuze


Ziar online stiri Sud est Romania