Vremea in Braila » Detalii & Prognoza

Nicăpetre

(Nume la naştere: Petrică Bălănică, n. 27 ianuarie 1936, Brăila — d. 21 aprilie 2008, Canada)
Sculptor de notorietate internaţională, participant la numeroase expoziţii naţionale şi internaţionale, distins cu importante premii, având lucrări expuse în numeroase ţări ale lumii.

Urmează şcoala primară şi Liceul "Nicolae Bălcescu" în Brăila. În 1964 a absolvit Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti.
În 1969 are în Bucureşti prima expoziţie personală (sculptură și desen, Galeria Simeza) urmată de alte 16 în România, Grecia şi Canada.

La 15 iulie 1980, Nicăpetre a părăsit România (plecarea din România i-a fost favorizată de invitația la Simpozionul de sculptură în marmură de la Skironio, Grecia), locuind o scurtă perioadă de timp în Grecia şi Italia.

În 1981 emigrează în Canada. Obligat să lucreze ca dulgher sau vopsitor pentru a supraviețui, în particular a continuat să deseneze, sa picteze, să scrie (volumul autobiografic Brăilița - Downtown - via UAP), să sculpteze trunchiuri de copaci răsturnați de furtună în parcuri şi locuri izolate.
În scurt timp a devenit un nume de prestigiu în lumea artelor plastice.

În 1991 a fost distins cu Marele Premiu la Concursul Internațional de Sculptură Henri Moore de la Hakone, Japonia (juriul a trimis invitaţii la 740 de sculptori de o anume notorietate din 35 de ţări). Lucrarea premiată, Adam și Eva, sculptată în marmură, a intrat în colecția Muzeului Regal din Tokio.

Lucrările lui se află în locuri publice, muzee şi colecţii particulare din multe ţări ale lumii.

La 6 decembrie 2001 a fost înfiinţat la Brăila, Centrul Cultural Nicăpetre, pentru a adăposti donaţia sculptorului. După o perioadă de funcţionare a fost închis pentru lucrări de reabilitare şi redeschis pentru public în data de 12 noiembrie 2010.

Centrul Cultural Nicăpetre - Brăila


Comentarii la Articol

Nu exista comentarii la acest articol !

Pentru a adauga un comentariu completeaza rubricile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

COMENTARIU (*)

0 din 100 cuvinte permise

CAPTCHA Image[ Alta Imagine ]

Comentariile ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Piese de schimb pentru camioane si autobuze


Ziar online stiri Sud est Romania