Vremea in Braila » Detalii & Prognoza

Maria Filotti

(n. 9 octombrie 1883, Batogu, Brăila - d. 5 noiembrie 1956)
Actriţă, stea de primă mărime a scenei teatrale româneşti, cu studii de teatru la Paris, membră - ca reprezentantă a României - în Comitetul Internaţional al Societăţii Internaţionale de Teatru, deţinătoare a numeroase titluri şi ordine.

A absolvit învăţământul particular la Liceul Nicolae Bălcescu din Brăila. După terminarea studiilor liceale s-a înscris la Universitatea din București la secțiile Litere, Filosofie și Drept. Urmand sfaturile profesorului universitar Ștefan Sihleanu (director al Teatrului Național București în acea perioada) studiază la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti (avandu-i profesori pe Aristizza Romanescu şi C. Notara) pe care-l absolvă în 1906.

Face studii de artă la Paris iar în 1921 devine profesoară la Conservatorul la care a studiat.

În 1906 a fost angajată la Teatrul Naţional din Iaşi, iar în 1907 ajunge la Teatrul Naţional din Bucureşti (chemată de Al. Davila) unde a jucat 30 de ani.
Din 1937 a jucat la Teatrul Comedia, apoila Teatrul din Sărindar (pe care la condus în perioada 1940-1949). În 1949 revine la Teatrul Naţional din Bucureşti, din cadrele căruia a facut parte pînă în 1956.

A interpretat peste 170 de roluri din repertoriul clasic şi modern, universal şi românesc, fiind distinsă cu înalte titluri şi ordine.

A fost Preşedinte al Sindicatului Artiştilor Dramatici şi Lirici, membră  (ca reprezentantă a României) în Comitetul Internaţional al Societăţii Internaţionale de Teatru.

Află si alte detalii aici

Comentarii la Articol

Nu exista comentarii la acest articol !

Pentru a adauga un comentariu completeaza rubricile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

COMENTARIU (*)

0 din 100 cuvinte permise

CAPTCHA Image[ Alta Imagine ]

Comentariile ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Piese de schimb pentru camioane si autobuze


Ziar online stiri Sud est Romania