Vremea in Braila » Detalii & Prognoza

Iannis Xenakis

(n. 29 mai 1922, Brăila, - d. 4 februarie 2001, Paris)
Compozitor, matematician, arhitect, membru al Academiei Franceze, creatorul mondial al muzicii aşa-zis matematice.

Urmează cursurile primare la Şcoala Elenă din Brăila, Liceul la Spati in Grecia (vacanţele mari si le petrece la parinţi în Brăila) şi Facultatea de Arhitectură din Paris.

A înființat "Centrul de studii de matematică și automatică muzicală" CÉMAMU (Centre d'études de mathématique et automatique musicales), cu scopul aplicării cunoștințelor tehnice și științifice în muzică.
A fost Membru al Academiei Franceze.

La 24 martie 1992 a fost proclamat membru de onoare al Comunităţii Elene din Brăila.

La 31 mai 1992, cu prilejul Săptămânii Internaţionale a Muzicii Internaţionale, revine în ţară ca oaspete de onoare al Ambasadei Franţei, revăzând oraşul în care s-a născut şi dând un recital de muzică la Teatrul "Maria Filotti".

Este creatorul muzicii aşa-zis "matematice", care utilizează materiale electro-acustice şi instrumente tradiţionale pe baza unor calcule din teoria probabilităţilor.

Din opera sa ( muzică simfonică, electroacustică şi camerală) menţionăm: Metastasis, Nomos alpha, Syrmos, Concert PH, Pitoprakta, Achoripsis, Amorsima-Morsima, Duel, Strategie, Nopţi, Eonta, Polytope, Herma.Comentarii la Articol

Nu exista comentarii la acest articol !

Pentru a adauga un comentariu completeaza rubricile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

COMENTARIU (*)

0 din 100 cuvinte permise

CAPTCHA Image[ Alta Imagine ]

Comentariile ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Piese de schimb pentru camioane si autobuze


Ziar online stiri Sud est Romania