Vremea in Braila » Detalii & Prognoza

Gheorghe Munteanu Murgoci

(n. 20 iulie 1872, Brăila - d. 5 martie 1925, Bucureşti)
Geolog, mineralog, pedolog. Membru fondator al Asociţiei Internaţionale pentru Ştiinţa Solului şi al Institutului de Studii Est-Europene.

Face studiile secundare la Liceul Real din Brăila (1884-1891) iar pe cele superioare la  Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Bucureşti (1892-1895).

După terminarea studiilor universitare, pleacă la specializare în Austria (studiază la Viena cu profesorii Becke şi Tschermak (1897-1899)) și apoi în Germania la Munche (1899-1900) unde obţine şi doctoratul în petrografie (1901) cu teza "Über die Einschlüsse von Granat - Vesuvian - fels in dem Serpentin des Parîngu - Massiv - Rumänien".

În anul 1902 este profesor la Liceul din Ploieşti iar în 1908 la Liceul "Gheorghe Lazăr" din Bucureşti.

În 1903, Gheorghe Munteanu Murgoci devine primul docent universitar din România în mineralogie.

Este profesor de geologie şi mineralogie la Şcoala Naţionala de Poduri şi Şosele (1908) şi la Şcoala Politehnică din Bucureşti (1920 - 1925).

Este preşedinte al Comisiei Internaţionale pentru Cartografierea Solului (Praga 1922), membru corespondent al Academiei Române (1933), membru fondator al Asociaţiei Internaţionale pentru Ştiinţa Solului (şi membru de onoare in comitetul de conducere), membru fondator al Institutului de Studii Sud-Est Europene.

Întemeietor al ştiinţei solului din România a întocmit prima hartă agrogeologică din ţara (harta tipurilor de sol).

A descoperit noi minerale și zăcăminte de substanțe minerale și a elaborat teorii intrate în patrimoniul științei mondiale.

Află si alte detalii despre Gheorghe Munteanu Murgoci
Comentarii la Articol

Nu exista comentarii la acest articol !

Pentru a adauga un comentariu completeaza rubricile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

COMENTARIU (*)

0 din 100 cuvinte permise

CAPTCHA Image[ Alta Imagine ]

Comentariile ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Piese de schimb pentru camioane si autobuze


Ziar online stiri Sud est Romania